Σωκράτους 19, Καλαμαριά Θεσσαλονίκη
2310 486 684
Φιλίππου 26, Περαία Θεσσαλονίκης
2392 400400

Το φυσικό αέριο είναι μια πολυδύναμη ενέργεια

  • Posted by: ikolokouris
  • Category: Uncategorized

Το φυσικό αέριο είναι μια πολυδύναμη ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές και σημαντικές εφαρμογές κάνοντας την καθημερινή μας ζωή στο σπίτι πιο οικονομική και άνετη.

Η βασική του χρήση είναι η θέρμανση του σπιτιού (κεντρική θέρμανση σε πολυκατοικία, θέρμανση σε μονοκατοικία, θέρμανση μόνο σε ένα διαμέρισμα). Ταυτόχρονα όμως προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση και στο μαγείρεμα (οικονομία έως και 50% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα), στο ζεστό νερό χρήσης (ζεστό νερό τη στιγμή που ανοίγετε τη βρύση), αλλά και στον κλιματισμό (οι ανάγκες ψύξης και θέρμανσης καλύπτονται με την ίδια συσκευή). 

Πολλά νοικοκυριά στην Ελλάδα, άλλωστε, ήδη μαγειρεύουν σε φούρνους και εστίες που συνδέονται με την παροχή φυσικού αερίου της οικοδομής τους και βλέπουν διαφορά στη μαγειρική. Είναι μια απόλυτα ασφαλής μέθοδος μαγειρέματος. Οι εστίες δεν χρειάζονται προθέρμανση και η ταχύτητα στο μαγείρεμα εντυπωσιάζει. Η διαφορά στην οικονομία σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα είναι μεγάλη, ενώ η διαφορά στη νοστιμιά του φαγητού φτάνει στο 100%.

Κεντρική και Αυτόνομη Θέρμανση

Ο λέβητας φυσικού αερίου μπορεί να τοποθετηθεί ως κεντρική μονάδα που τροφοδοτεί και καλύπτει όλα τα διαμερίσματα σε αντικατάσταση του λέβητα αρκεί να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεμονωμένα σε ένα διαμέρισμα μέσω επιτοίχιων ατομικών λεβήτων αερίου παρέχοντας του αυτονομία και κάλυψη των δικών του αναγκών θέρμανσης.

Όσον αφορά στην αυτόνομη θέρμανση, αυτό είναι δυνατό με την τοποθέτηση ενός ατομικού λέβητα με ενσωματωμένο καυστήρα φυσικού αερίου είτε σε κάποιο σημείο μέσα στο σπίτι είτε σε κάποιο ημιυπαίθριο χώρο. Η συγκεκριμένη συσκευή, η οποία συνήθως τοποθετείται στον τοίχο, έχει πολύ μικρές διαστάσεις, και μπορεί εκτός από συνεχή και οικονομική θέρμανση να καλύψει τις ανάγκες σας και σε ζεστό νερό χρήσης. Η παροχή φυσικού αερίου στο σπίτι σας γίνεται με εξωτερική σωλήνωση που φτάνει από το μετρητή μέχρι τον ατομικό λέβητα.

Είναι πιθανό να χρειαστεί κάποια παρέμβαση στις σωληνώσεις νερού, οι οποίες συνδέονται με τον ατομικό πλέον λέβητα. Επίσης, απαιτείται απόφαση πρακτικού συνέλευσης (50% των ψήφων ιδιοκτησίας +1 ψήφος) που να επιτρέπει την αποκοπή από την κεντρική θέρμανση του διαμερίσματος και έγκριση εκτέλεσης των απαραίτητων αναγκαίων εργασιών όδευσης σωληνώσεων και τοποθέτησης εξαρτημάτων (μετρητών κλπ) εντός των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας.

Η διαδικασία αντικατάστασης 

Σε περίπτωση αλλαγής ενός κεντρικού συστήματος θέρμανσης από πετρελαίου σε φυσικού αερίου, είναι απαραίτητο σε πρώτη φάση να αντικατασταθεί ο καυστήρας. Η αντικατάσταση του λέβητα δεν είναι αναγκαία και εξαρτάται, σε γενικές γραμμές, από την παλαιότητά του και το υλικό κατασκευής. Γεγονός είναι, πάντως, πως ο συνδυασμός λέβητα-καυστήρα φυσικού αερίου μπορεί να προσφέρει πολύ μεγαλύτερη εξοικονόμηση, αφού αυξάνεται ο βαθμός απόδοσης του συστήματος.


Ο βαθμός απόδοσης είναι ένα μέτρο της αποδοτικότητας του λέβητα-καυστήρα φυσικού αερίου σε τυπικές συνθήκες λειτουργίας. Για παράδειγμα, ένας καυστήρας φυσικού αερίου με βαθμός απόδοσης 93% σημαίνει ότι παρέχει 0,93kWh θερμικής ενέργειας, καταναλώνοντας 1kWh που προέρχεται από φυσικό αέριο. Αυτές οι αποδόσεις πιστοποιούνται από ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης. Όσο μεγαλύτερος ο βαθμός απόδοσης, τόσο μεγαλύτερη είναι και η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να προκύψει.
Με την κατάλληλη επιλογή καυστήρα – λέβητα φυσικού αερίου, τη μελέτη και ρύθμιση των παραμέτρων της εκάστοτε εγκατάστασης, μπορούν να συνδεθούν και να λειτουργήσουν με σχεδόν όλους τους τύπους σωμάτων με το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα από τους λέβητες πετρελαίου.

Οι λέβητες συμπύκνωσης 

Είναι ο λέβητας ο οποίος δεσμεύει την λανθάνουσα θερμότητα των καυσαερίων. Σε αντίθεση με τους λέβητες συμβατικής λειτουργίας στους οποίους τα καυσαέρια αποβάλλονται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 150 0C, στους λέβητες συμπύκνωσης η θερμοκρασία των καυσαερίων δεν ξεπερνά τους 80-90 0C. Έχουμε, έτσι, 20-35% περισσότερη ωφέλιμη θερμότητα από την ίδια ποσότητα καυσίμου ή αντίστροφα, μια συσκευή συμπύκνωσης είναι 17-28% οικονομικότερη στη χρήση σε σχέση με μια συμβατική. Βέβαια, είναι και πιο ακριβή, αφού οι συμβατικοί λέβητες ξεκινούν από τα 500€, ενώ η χαμηλότερη τιμή ενός λέβητα συμπύκνωσης δεν είναι χαμηλότερη των 900€.

Η διαδικασία σύνδεσης

Για να συνδεθείτε με το δίκτυο του φυσικού αερίου επικοινωνήστε με την Εταιρεία Παροχής Αερίου της περιοχής στην οποία ανήκετε (Αττική, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη) για να σας καθοδηγήσει. Ενδεικτικά, η διαδικασία είναι η εξής:

–  Παραλαβή δικαιολογητικών και κατάθεση της αίτησης για σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου.
– Καταβολή (εφόσον δεν υπάρχει απαλλαγή) των σχετικών τελών σύνδεσης και εγγυήσεων σε λογαριασμό της Εταιρείας Παροχής Αερίου ΕΠΑ Α.Ε.
–  Τοποθέτηση μετρητή από την Εταιρεία Παροχής Αερίου.
–  Σχεδιασμός και μελέτη εγκατάστασης που κατατίθεται στην Εταιρία Παροχής Αερίου.
–  Κατασκευή του εσωτερικού δικτύου της εγκατάστασης, τοποθέτηση των συσκευών αερίου, των συστημάτων ασφαλείας και του λοιπού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
–  Έλεγχος εγκατάστασης του εσωτερικού δικτύου έναντι πιθανών διαρροών.
–  Έλεγχος της εγκατάστασης από την Εταιρεία Παροχής Αερίου σύμφωνα με την μελέτη που έχει κατατεθεί και αεριοδότηση εφόσον πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές.
–  Έναυση και ρύθμιση των εγκατεστημένων συσκευών αερίου.

Τα τέλη σύνδεσης με το δίκτυο της ΕΠΑ εξαρτώνται από το είδος της οικοδομής και από την κατανάλωση. Σύμφωνα με την τιμολογιακή πολιτική της Εταιρείας Παροχής Αερίου ΕΠΑ τα τέλη καθορίζονται ως ακολούθως:

–  630 Ευρώ για μία πολυκατοικία.
–  440 Ευρώ για ένα μεμονωμένο διαμέρισμα ή μονοκατοικία
–  80 Ευρώ για κάθε επιπλέον μετρητή σε υπάρχουσα σύνδεση

Τα οικονομικά κίνητρα για σύνδεση στο φυσικό αέριο

Τόσο οι τρεις ΕΠΑ όσο και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προσφέρουν στους καταναλωτές διάφορα είδη παροχών προκειμένου να διευκολύνουν τη σύνδεση της κατοικίας τους με το φυσικό αέριο.

–  Εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης. Συγκεκριμένα, τα τέλη σύνδεσης είναι εντελώς δωρεάν για την περίπτωση κεντρικών θερμάνσεων με εγκατεστημένη ισχύ >=140.000kcal/h, ενώ παρέχεται έκπτωση 50% για κεντρικές θερμάνσεις με εγκατεστημένη ισχύ από 50.000 kcal/h μέχρι 140.000kcal/h. Στην περίπτωση αυτονομιών, π.χ. για μια μονοκατοικία με εγκατεστημένη ισχύ >=140.000kcal/h ή στην περίπτωση 5 και άνω αυτονομιών (μεμονωμένων διαμερισμάτων) σε πολυκατοικία τα τέλη σύνδεσης παρέχονται με 50% έκπτωση.
–  Χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΠΑ Αττικής. Η ΕΠΑ Αττικής έχει ενεργοποιήσει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για το κόστος μετατροπής εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου, το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν οι καταναλωτές που δεν πληρούν τα κριτήρια προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης. Το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο για κεντρικές θερμάνσεις πολυκατοικιών όσο και για αυτόνομες συνδέσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων. Η τιμολόγηση του φυσικού αερίου, όπως και των περισσότερων καυσίμων, αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις επικρατούσες οικονομικοπολιτικές συνθήκες. Σε γενικές γραμμές κινείται σε χαμηλότερες τιμές από το πετρέλαιο, αφού τον Οκτώβριο του 2015 βρισκόταν στα 0,069€/kWh.

Πηγή: http://eco-gas.gr/